Anatomia d'un desengany. Germà Bel

Anatomia d'un desengany. Gremà BelLa Catalunya que és i l'Espanya que no va poder ser.

Germà Bel aborda les raons que han portat a l'actual situació de ruptura territorial i dóna resposta a una pregunta crucial: ¿és el canvi en l'opinió pública catalana conjuntural o ha vingut per quedar-se?

Una anàlisi del canvi de preferències constitucionals dels catalans.

El suport a la independència a Catalunya ha crescut acceleradament els últims anys. Per què s'ha produït aquest canvi? És només conjuntural o serà definitiu?

Per donar resposta a aquestes qüestions, Germà Bel dissecciona en aquest llibre els problemes nuclears de la relació entre Catalunya i Espanya. En particular, la dinàmica del conflicte entre grups, els seus efectes sobre les relacions territorials i les conseqüències que tenen en el funcionament de l'Estat. tots ells, assumptes que es projecten damunt àmbits de la política relacionats amb l'augment del suport a la independència: identitat nacional i sentit de comunitat (llengua i política educativa), raons econòmiques (relacions fiscals amb l'Estat) i oportunitats de futur en un món global (és a dir, infraestructures).

¿Ha deixat una part important dels catalans de considerar la reforma d'Espanya com a opció viable per assolir un encaix acceptable de Catalunya en el marc de l'Estat espanyol? La resposta a aquesta pregunta és la tesi que defensa l'autor, per a qui la percepció d'un menú limitat a dues oposicions -assimilació o secessió- és la raó per la qual cada cop són més els que prefereixen la segona alternativa.

Una anàlisi amb les xifres a la mà del canvi de preferències dels catalans, de l'autor d'Espanya, capital París. 

Germà Bel (Les Cases d'Alcanar, Terres de l'Ebre, 1963) és catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i investigador ICREA-Academia. Diputat del Congrés entre el 2000 i el 2004, va ser portaveu d'Economia i Hisenda del Grup Socialista des del 2001 fins al final de la legislatura. Entre 2004 i el 2006 va ser professor visitant a les universitats de Cornell i Harvard i el 2009 a l'European University Institute de Florència. El curs 2012-2013 ha estat professor visitant a les universitats de Cornell i Pirnceton. La seva investigació se centra en la reforma del sector públic i en l'economia i política de les infraestructures i el transport i dels serveis públics locals. Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques i és autor de diversos llibres acadèmics i assajos de divulgació. Amb Espanya, capital de París (2010) es va convertir en referència imprescindible en el debat sobre l'anàlisi econòmica de les infraestructures i polítiques de transport.

Compartir