La clotxa i la seua festa. Carme Queralt Tomás
Cuina i patrimoni de les Terres de l'Ebre
La clotxa és una menja extraordinà ria; forma part de l'antiquÃssima dieta mediterrà nia de la qual tots n'hem sentit parlar, perquè és beneficiosa per a la salut.
La clotxa i les seves denominacions (canto de pa, clotxina, crostó,
dinar…) són una herència popular que delimita una identitat culinà ria,
un marc històric i territorial bà sic, les actuals comarques de l’Alt
Maestrat, el Baix Camp, el Baix Cinca, el Baix Ebre, el Baix Maestrat,
la Franja, el Matarranya, el Montsià , el Priorat, la Ribera d’Ebre i la
Terra Alta.
Les receptes de la clotxa, i altres, apareixen en el llibre a través de
documents i textos literaris, però sobretot amb les pròpies paraules de
la gent, que la fan part significativa de l’antiga cuina popular, però
també de la cuina actual, a partir de les noves receptes sorgides dels
restaurants, i de les festes i fires que protagonitza.
Biografia.
Nascuda a Tortosa el 1959 i llicenciada per la Universitat
Autònoma de Barcelona, és antropòloga cultural i museòloga, especialista
en el patrimoni etnològic català i de les Terres de l’Ebre, que estudia
a partir de la memòria popular. Membre de diverses associacions
professionals i assessora del Departament de Cultura de la Generalitat
de Catalunya, ha participat en el disseny i execució de diversos
projectes museològics, patrimonials i gastronòmics. És autora de
nombrosos articles i textos cientÃfics i de llibres, com La cuina tradicional de les Terres de l’Ebre i la introducció a La cuinera catalana, en aquesta mateixa editorial.