Des del rovellet de l'ou d'Elx
Presentació: Des del rovellet de l'ou d'Elx,
de Joan Carles Martà i Casanova, publicat per Voliana Edicions
A la llibreria Viladrich, el dissabte 18 de juny, a les 7 del vespre
Joan-Carles Martà i Casanova (Marsella, Occità nia, 1958) és fill d’elxà i d’oriolana. Va viure a Marsella i Sydney durant la llarga emigració familiar. Viu a Elx des del 20 de desembre de 1972. Llicenciat en traducció i interpretació (especialitat anglès, francès, castellà i català ). Té estudis d’italià i occità . És diplomat en turisme. Fou cap d’exportació en el calçat. Tècnic de turisme i cap de promoció turÃstica de l’Ajuntament d’Elx (1986-2007). Cap del servei de turisme i de residents internacionals de l’Ajuntament de Guardamar (de 2007 ençà ). Professor nocturn de català per a adults (1977-1983). Activista cultural des de 1975. Primer president de l’associació per la llengua i director de la revista El Tempir (1993-2008). Segueix al Tempir d’Elx, a La Gola de Guardamar i a l’Institut d’Estudis Guardamarencs. Membre del consell assessor de la revista Llengua Nacional de Barcelona. Ha publicat en premsa i en revistes especialitzades: sociolingüÃstica, dialectologia, traducció, turisme, poesia, literatura, crÃtica literà ria i nacionalisme. Primer president de la Federació d’Organitzacions de Llengua Catalana (FOLC) 2005-7. El 2010 publicà el llibre L’ús interpersonal del català entre el professorat d’Elx-Vinalopó i de l’Alacantà el curs 2008-2009.
Des del Rovellet de l’Ou d’Elx són vint-i-tres escrits en els quals es reflexiona sobre la gran ciutat a la fita sud de la catalanitat cultural. El rovellet de l’ou és la denominació tradicional del centre històric. Es reflexiona sobre el Misteri d’Elx, el model lingüÃstic valencià , la riquesa del català de la frontera sud, la història, uns elxans il·lustres, alguns oblidats a casa; i les relacions sempre complicades amb Alacant i València. Ens apropa el seu petit gran paÃs d’una vitalitat lingüÃstica amagada, insospitada i menystinguda nord enllà de la lÃnia Biar-Busot. Ens retrata alguns dels personatges que feren possible la represa lingüÃstica de l’Extrem Sud del PaÃs Valencià a la segona meitat del segle XX.
Pel camà que s’enfila tramuntana amunt un elxà és cridat a fer conèixer la seva terra per tots els Països Catalans: al Segura, al Vinalopó, a Alacant, a Otos a la Vall d’Albaida, a València, el cap-i-casal dels valencians, a Tortosa, a Barcelona, la capitalitat cultural de tots els catalanoparlants, a Girona, a Mallorca fins arribar a Quilhan, Tolosa, Marselha o Ate, en terres occitanes on va nà ixer un elxà que va tornar enjorn al bres, perquè s’han d’estretir els llaços entre els pobles de llengua catalana i de llengua occitana que conformen una civilització original bessona.
Joan-Carles Martà i Casanova és un dels activistes per la llengua i cultura catalanes més coneguts del PaÃs Valencià des de les seves talaies d’Elx i Guardamar. És llicenciat en traducció i interpretació (especialitat anglès amb francès) per la Universitat d’Alacant i diplomat en turisme. És el cap del servei de turisme i de residents internacionals de l’Ajuntament de Guardamar.