Guia de cerveses de Catalunya
La guia, obra de Jordi Expósito Pérez i Joan Villar-i-Martà i publicada per Editorial Base, inclou les cerveses ebrenques Ginesart i l'Anjub.
Des dels inicis de la civilització, la cervesa s’ha vinculat al desenvolupament social de la humanitat. Els sumeris en produïen fa més de 8.000 anys i, a Europa, les primeres notÃcies que se’n tenen són de cervesa catalana. Fa una mica més de 5.000 anys, una comunitat agrÃcola que vivia en el que avui és Begues, prop de Barcelona, ja elaborava cervesa, la més antiga documentada al Vell Continent.
Si bé la cervesa era habitual en les comunitats neolÃtiques de la penÃnsula Ibèrica, fins al segle xvi no es torna a tenir constà ncia de la seva presència. L’emperador Carles V, originari de Flandes, es va fer construir una fà brica de cervesa al seu retir del monestir de Yuste, a Cà ceres.
Les primeres fà briques catalanes s’estableixen a Barcelona a principis del segle XIX i algunes marques molt conegudes han arribat fins als nostres dies, però no és fins al final del segle XX que comencen a proliferar les microcerveseres. Des d’aleshores s’han anat multiplicant i han perfilat un panorama cerveser català que presenta un impressionant creixement any rere any, els fruits del qual us presentem, a raig, en aquest llibre. Salut!