El vapor Anita. La història d'un mite

El vapor Anita. La història d'un mite. Laura Tienda i Albert CurtoEl vapor Anita. La història d´un mite

Laura Tienda i Albert Curto

L'Anita va ser la darrera embarcació de vapor que circulà pel curs baix de l’Ebre, l’únic riu navegable de Catalunya.

Presentació a càrrec de Manel Ollé, a la Cambra de Comerç de Tortosa, 24 d'octubre, 19:30 h.

La seva construcció, ús i renovació és tot un símbol evolutiu d’una època, una barreja d’interessos creuats entre Manresa, Puig-reig, Barcelona, Tortosa i el Delta. Des del 1915, quan es posa en funcionament, fins que s’enfonsa, en la riuada de 1937, tot un món d’industrials, burgesos, obrers, mariners, pagesos, menestrals, excursionistes, etc., es mouen al seu voltant. L’Anita els dóna vida, a ells i a un riu llavors cabdal i hegemònic. Cent anys després, l’esperit del “vaporet”, avui força mitificat, continua vigent en l’ideari col·lectiu, no només de la gent ebrenca, sinó de tots aquells que algun cop s’han acostat a les Terres de l’Ebre.

Laura Tienda Martínez (Sabadell, 1975) Llicenciada en història per la UAB. Tècnica de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre des de 2011. Responsable del servei didàctic de l’arxiu. Coautora dels llibres de la col·lecció de fotografia antiga Finestres al Passat, i Francesc Bas Espuny i el cartellisme de postguerra a Tortosa. Comissària de diferents exposicions.

Albert Curto Homedes (Tortosa, 1960). Llicenciat en geografia i història. Director d’excavacions arqueològiques i director de l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre des de 1992. Premi d’Història Carreras Candi (1986). Autor de llibres i articles sobre arqueologia, època medieval, època contemporània, fotografia, patrimoni històric i arxivística. Director de la publicació Recerca.

Compartir